
“Ce mănânci dacă nu mănânci carne?” – e o binecunoscută întrebare, pe care orice vegetarian a auzit-o, cel puţin de câteva ori de când şi-a schimbat obiceiurile alimentare. Oare cum de s-a ajuns aici? În care punct am ajuns noi, ca specie umană, să nu mai concepem cum e să trăim fără ca o fiinţă vie să moară pentru a ne hrăni? Când toţi întemeietorii marilor curente spirituale, toţi marii ghizi ai omenirii, ne-au vorbit, de mii de ani, despre compasiune, despre iubire, ne-au învăţat să preţuim viaţa, să trăim în armonie cu Natura, cu legile ei. Căci Natura ne dăruieşte din belşug tot ce avem nevoie, ne hrăneşte din plinătatea ei şi ne menţine sănătoşi – atâta vreme cât rămânem în armonie cu ea.
Armonia cu Legile Naturii
Fiecare structură din organismul nostru e construită în mod natural pentru a îndeplini o anumită funcţie – nimic nu e la întâmplare în această minunată capodoperă care e corpul uman. Şi dacă analizăm tubul digestiv al omului, începând cu dantura, vom vedea că nu suntem nicidecum o specie “omnivoră”, aşa cum am auzit (la fel cum nici “carnea (nu) e cea mai bună legumă”). Dinţii noştri nu seamănă cu cei ai unui urs (care e omnivor şi, pe lângă canini lungi, incisivi mici şi molari ascuţiţi, are şi gheare cu care să prindă “hrana”), aşa cum nu seamănă nici cu cei ai unui cal sau ai unei vaci (animale ierbivore) şi nici cu cei ai unui câine, leu sau tigru (carnivori) – ci seamănă cu cei ai maimuţei, care consumă fructe şi cereale, hrană vegetală în general. La fel, dacă analizăm compoziţia salivei şi a sucurilor digestive, dacă studiem structura întregului tub digestiv, ajungem la concluzia că hrana vegetală e hrana noastră naturală… şi chiar şi instinctul nostru natural ne spune ce fel de hrană e bună pentru noi, care sunt alimentele care ne fac să “salivăm” când le vedem în starea lor naturală (sau cât mai aproape de ea).
Medicina Naturală, Holistică – şi “Evidence-Based Nutrition”
Există un volum impresionant de cercetări în Nutriţie care sunt astăzi scoase la suprafaţă de câţiva pionieri în domeniul “Lifestyle Medicine”, ca dr. Michael Greger şi alţii. Există alţi pionieri în acest domeniu care dovedesc prin noi cercetări de mare anvergură că boli grave, boli cronice se pot vindeca printr-o schimbare a alimentaţiei cu una vegetariană – şi că popoarele care în mod nativ au o alimentaţie bazată 100% pe vegetale nu au deloc boli cardio-vasculare, diabet sau cancere. Dr. Collin T. Campbell în faimoasa sa carte “Studiul China” dovedeşte că consumul de proteine animale e legat de o rată mai mare de apariţie a întregii cohorte de boli cronice, de la diabet, boli cardiovasculare, boli autoimune, articulare, etc. până la nefastele cancere. Iar dr. Dean Ornish, şi ulterior şi dr. Caldwell Esselstyn dovedesc în studii de prestigiu din anii ‘80 că boala cardiacă se poate preveni şi e complet vindecabilă prin schimbarea alimentaţiei (cu una vegetariană) şi a stilului de viaţă, şi observă că alimentaţia vegetariană are o putere infinit mai mare de vindecare, de dizolvare a depunerilor de colesterol de pe coronare, decât operaţia de angioplastie sau bypass-ul, care duc la recidive ale bolii. În 2003, dr. Neal Barnard, preşedintele Physicians Committee for Responsible Medicine din Washington, cu care am avut onoarea să colaborez, dovedeşte în studiul său că diabetul de tip 2 se vindecă dacă se scot complet grăsimile animale din alimentaţie şi se consumă fibre vegetale – dacă pacienţii trec la o alimentaţie vegetariană. Şi există deja numeroase documentare şi filme (“Food Matters”, “Forks over Knives”, “Eating You Alive”, etc.) în care apar aceşti experţi în nutriţie, împreună cu pacienţi vindecaţi de astfel de boli, şi vorbesc despre aceste adevăruri pe care lumea ştiinţifică – şi nici publicul larg – încă nu le cunosc îndeajuns.
În special pacienţii ar beneficia enorm dacă Medicina ar introduce alimentaţia vegetariană ca şi metodă de tratament şi prevenţie a bolilor acute sau cronice, aşa cum învăţa Hipocrate, considerat Părinte al Medicinei moderne, “Alimentele să vă fie medicamente”. Şi există deja în Statele Unite, în Elveţia, sau chiar la noi, câteva centre de tratament, chiar şi al celor mai grave boli (cancer, leucemie, etc.), prin alimentaţie vegetariană sau chiar doar cu crudităţi vegetale, sau post sub supraveghere medicală.
Şi totuşi, alimentaţia vegetariană e sănătoasă doar dacă cerealele integrale, legumele şi fructele sunt consumate în stare cât mai integrală, cât mai puţin prelucrate – căci poţi fi vegetarian şi dacă mănânci cartofi prăjiţi şi gogoşi sau langoşi, plus dulciuri rafinate, însă starea ta de sănătate se va înrăutăţi în loc să se schimbe în bine. De aceea în America aceşti medici folosesc termenul “Whole Foods Plant-Based Diet” pentru a desemna alimentaţia cu adevărat sănătoasă.
A fi vegetarian în ziua de azi
Trăim vremuri interesante – şi e din ce în ce mai dificil să nu observăm această explozie a interesului tot mai mare pentru o alimentaţie sănătoasă. Din ce în ce mai mulţi încearcă să devină (ovo-lacto-)vegetarieni sau vegani – fie din motive de sănătate, fie din compasiune pentru animale, fie pentru că vor să fie în rând cu trendurile – din ce în ce mai mulţi caută metode de detoxifiere, de reechilibrare prin metode naturale, inclusiv alimentaţia. Şi totuşi, ca această trecere să fie de succes şi armonioasă, e bine să existe perioade de purificare, de tranziţie, de acomodare – şi nicidecum treceri bruşte, care forţează corpul, iar persoana revine după scurt timp din nou la consumul de carne.
“A fi (ovo-lacto)vegetarian” de un număr de x luni sau ani înseamnă a nu mai fi consumat deloc carne în această perioadă (la modul voit). Nu înseamnă nicidecum “a mânca şi peşte” – căci peştele nu are nici frunze nici flori. Şi nici “fructe de mare” – căci sunt din regnul animal subacvatic, şi nu cresc în copaci.
“A fi vegan” înseamnă a nu mai consuma deloc produse animale – şi nu a admite excepţii sau a face din ele o regulă. În cei 23 de ani de când sunt vegetarian, cu perioade de veganism şi de raw veganism, am observat că organismul ajunge să simtă care alimente îi fac bine, care îl echilibrează şi-l hrănesc cu adevărat, dacă îl laşi din când în când să “respire”, să se purifice – şi aceasta e calea cea mai sigură şi mai stabilă, fără riscuri de “recăderi”.
În orice caz, orice schimbare, oricât de mică, în direcţia unei alimentaţii sănătoase, e importantă.
Un aspect frumos şi interesant al acestei treceri este şi re-educarea gustului – odată cu purificarea alimentaţiei, vom ajunge să simţim că hrana vegetală are un gust mult mai intens. Vom descoperi treptat că aromele naturale din fructe sau legume sunt extrem de intense, că au un gust deosebit de puternic, vom descoperi adevăratele lor “arome”, şi le vom putea savura mai deplin – iar prin comparaţie vom simţi cât de nocive sau agresive sunt aromele artificiale sau “identic naturale” cu care eram obişnuiţi.
Câteva mituri asociate cu alimentaţia vegetariană
“De unde îţi iei proteinele?” e o întrebare pe care o aude fiecare vegetarian. Elefantul, sau calul, sau gorila, sau alte animale care sunt vegetariene sau ierbivore, sau atâţia atleţi vegetarieni, inclusiv halterofilul care a reprezentat SUA în 2016 la Olimpiadă, sunt dovezi clare că şi în hrana vegetală există proteine – şi încă de o calitate mult mai bună! Proteina vegetală nu cauzează aciditate, e lipsită de toxine şi e însoţită de fibre, care asigură un tranzit sănătos şi previn depunerile de grăsimi în vase de sânge şi organe.
Sarcina vegetariană şi copilul vegetarian – atâta vreme cât alimentaţia e completă şi diversificată, orice femeie poate alege o dietă vegetariană în timpul sarcinii. Cunosc numeroase persoane, prietene sau paciente, care au avut o sarcină 100% sănătoasă fiind vegetariene. La fel şi copiii pot creşte şi se pot dezvolta armonios având o alimentaţie vegetariană. În unele ţări precum China rurală sau India alimentaţia e oricum vegetariană – şi populaţia din aceste ţări are o speranţă mai mare de viaţă şi o stare mai bună de sănătate.
“Ce mănânci dacă nu mănânci carne?” – cerealele, legumele şi fructele sunt numeroase, şi se pot combina şi găti în nenumărate feluri. Culorile alimentelor sunt mult mai atrăgătoare, gusturile sunt incomparabil mai intense şi mai bune, şi bogăţia de nutrienţi din ele asigură organismului un aport complet de principii nutritive pentru a menţine o stare de sănătate optimă.
Avantaje & Beneficii
Bineînţeles că alimentaţia vegetariană e doar o parte – extrem de importantă – dintr-un stil de viaţă sănătos. Beneficiile complete vor veni dacă o vom asocia cu un mod de viaţă sănătos – mişcare fizică, respectarea ritmului somn-veghe, renunţarea la obiceiurile dăunătoare (abuz de alcool, fumat, droguri, etc.).
Ca vegetarian, dacă alimentaţia ta e una sănătoasă, integrală şi cât mai puţin sau deloc procesată: te vei bucura de o viaţă mai lungă; vei avea mai multă energie, fizică şi psihică; va fi mai puţin probabil să ai, sau nu vei avea deloc, vreuna din bolile cronice (cardiovasculare, articulare, metabolice, renale, neurologice); vei avea o viaţă sexuală mai bună (colesterolul din produsele animale se depune pe artere şi poate duce la blocarea fluxul sanguin în diverse zone ale corpului, inimă, creier, organe genitale, arterele din picioare, etc.); costul hranei va fi mai mic – costul medicamentelor va fi inexistent sau foarte redus, căci vei ţine la distanţă bolile prin alimentaţia sănătoasă; impactul asupra mediului va fi redus; vei fi un prieten mai bun pentru animale.
Mari Vegetarieni
Marii oameni din trecut au avut în comun inclusiv preferinţa pentru o alimentaţie sănătoasă, vegetariană – şi doar asocierea dietei vegetariene cu astfel de nume e un motiv suficient pentru a înţelege valoarea ei. Dintre ei îi numim pe:
Buddha (Siddharta Gautama) a fost vegetarian şi şi-a învăţat discipolii compasiunea faţă de toate fiinţele vii – se spune că moartea sa a survenit în urma consumului de carne stricată care i-a fost dată să mănânce de un fals discipol răuvoitor.
Pitagora spunea: “Animalele împărtăşesc cu noi privilegiul de a avea un suflet”, şi “atâta vreme cât oamenii vor masacra animale, ei se vor ucide unii pe alţii. Într-adevăr, cel care seamănă seminţele crimei şi durerii nu poate culege bucurie şi iubire.” Alimentaţia sa fără carne era numită “dieta pitagoreică” până când cuvântul “vegetarian” a devenit popular la sfârşitul anilor 1800.
Plato credea că “O societate care începe să mănânce mai multă carne are nevoie de mai mulţi doctori.”, şi “Zeii au creat anumite tipuri de fiinţe cu care să ne umple corpurile noastre… ele sunt copacii şi plantele şi seminţele.”
Leonardo da Vinci – “Corpul meu nu va fi un mormânt pentru alte creaturi”.
Albert Einstein – era un susţinător al dietei vegetariene, şi spunea “Întotdeauna am mâncat carnea animalelor cu o conştiinţă oarecum vinovată”. “Nimic nu va aduce beneficii mai mari sănătăţii umane şi nu va creşte şansele de supravieţuire a vieţii pe pământ ca şi evoluţia la o dietă vegetariană.”
George Bernard Shaw – “Am fost un canibal vreme de 25 de ani. În rest am fost vegetarian.”
Tolstoi – “Mâncatul de carne e pur şi simplu imoral, deoarece implică înfăptuirea unui act care e contrar simţului moral: uciderea.”
Gandhi – a aplicat până la capăt principiul non-violenţei, şi această atitudine bineînţeles că s-a extins şi la animale. “În mintea mea viaţa unui miel nu e mai puţin preţioasă decât cea a unei fiinţe umane. N-ar trebui să vrem să luăm viaţa unui miel doar de dragul corpului uman.”
Membrii din numeroase ordine spirituale/religioase, inclusiv călugării de la Templul Shaolin sau de la Muntele Athos, sau Dalai Lama, sunt vegetarieni – şi se remarcă printr-o sănătate deosebită şi o absenţă a bolilor degenerative, chiar la vârste înaintate.
Există şi în ziua de azi numeroşi vegetarieni renumiţi, numeroase personalităţi inclusiv din lumea filmului, a muzicii, etc., dintre care îl cităm pe Sir Paul McCartney, care spunea:
“Dacă abatoarele ar avea pereţi de sticlă, toţi oamenii ar deveni vegetarieni.”
Text:
Dr. Adrian Petre – Medicină Holistică (Acupunctură & Medicină Chineză, Api-Fitoterapie, Consiliere Nutriţie, Iridologie, Laser-terapie) – Clinica Traun-Med, Timişoara
Fondator & Director al “Universal Healing Arts” – World Academy of Holistic Arts & Sciences
www.universalhealingarts.org
Contact: 0745.601.116
dr.adrianpetre@gmail.com