BY ALTFEL ON 2SANATATE
Importanţa fundamentală a detoxifierii pentru sănătate
Aşa cum am spus în numărul trecut, “Detox” înseamnă a lăsa corpul să facă ceea ce este programat să facă. Produşii reziduali de metabolism (care sunt toxici), sau toxinele intrate în organism pe diferite căi, trebuiesc eliminate pe căile fiziologice, prin organele care se ocupă cu aceasta.
Problema e că, în mediul artificial de la oraş în care trăim, cu organismul fiind (la atât de multă lume) suprasolicitat de un mod de viaţă defectuos (alimentaţie carnivoră, ultra-procesată, artificială, plină de aditivi alimentari şi substanţe chimice de nedorit, în aproape toate produsele cu care intrăm în contact), aceste organe adesea nu mai reuşesc “să facă faţă” supraîncărcării, şi astfel apar simptome de diverse tipuri – sau afecţiuni propriu-zise, boli acute sau cronice (alergii, astm, eczeme, diabet, afecţiuni articulare, hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale, pietre la rinichi sau în vezica biliară, angină pectorală, infarct, etc.). Medicina de ultimă oră care pune accent pe nutriţia sănătoasă şi pe importanţa stilului de viaţă (“Holistic Medicine”, “Functional Medicine”, etc.) afirmă cu mare convingere (dobândită în urma a numeroase studii clinice, şi a numeroaselor cazuri de vindecări prin ajustarea acestor detalii fundamentale) că bolile cronice sunt boli cauzate de modul de viaţă deficitar, dizarmonios – şi că pot fi vindecate (nu doar ţinute sub control) prin revenirea la o alimentaţie şi un stil de viaţă sănătoase.
Vindecarea trebuie să înceapă, aşadar, cu o detoxifiere a întregului organism! Detox-ul, purificarea organismului ar trebui să fie baza oricărei terapii, ar trebui să fie primul lucru care se studiază în facultăţile de medicină. Căci cu adevărat orice vindecare e opera organismului, şi nu a medicului – e dictată şi coordonată de Forţa Vitală care menţine viaţa şi sănătatea în corp, care reglează toate procesele fiziologice. Şi dacă fluidele (sângele, limfa, etc.) şi energiile circulă liber prin corp, organismul ştie să repare daunele şi să se vindece – prin procesele de menţinere a echilibrului şi sănătăţii, pe care medicina alopată le-a denumit “homeostazie”.
Metode de Detox
Pentru fiecare aparat şi sistem din organism există metode de a-l purifica, de a-l detoxifia – de a-l readuce la o stare mai bună.
Aparatul Respirator: Aerul curat în natură e cât se poate de benefic pentru purificarea căilor respiratorii şi a plămânilor – în special cel de munte (cu concentraţie mai mare de ozon), dar şi cel de la mare (cu particulele saline benefice pentru căile respiratorii). Există de asemenea plante care ajută la curăţirea şi regenerarea plămânilor sau la vindecarea afecţiunilor respiratorii.
Aparatul Cardio-Vascular: Sângele fiind lichid, se purifică în primul rând consumând lichide cât mai pure (apă curată, sucuri naturale din fructe şi legume, ceaiuri din plante); şi deoarece se formează din ceea ce mâncăm, alimentaţia sănătoasă, vegetariană, din plante în stare cât mai integrală, efectiv reversează (vindecă) bolile cardiace, dizolvă depunerile de pe artere (coronare, cerebrale, din organele sexuale, de oriunde din corp), scade tensiunea arterială, previne bolile degenerative de la vârstele înaintate (Alzheimer, demenţă senilă, amnezie, etc.).
Sportul este de asemenea cât se poate de benefic pentru inimă şi sistemul vascular – mişcarea fizică e ceva ce nu poate fi evitat dacă dorim să trăim sănătoşi până la vârste înaintate.
Iar ca şi plante de primăvară, Leurda (Allium ursinum) e prin excelenţă un purificator pentru sânge.
Aparatul Digestiv: Postul doar cu apă e cea mai simplă metodă de a da repaus organelor digestive, şi a le permite să elimine toxinele acumulate. Posturi cu apă distilată (sub supraveghere medicală – până la 7 săptămâni) sunt aplicate cu succes ca metode terapeutice pentru vindecarea cancerelor în clinici din Elveţia sau alte ţări. De asemenea, curele cu sucuri (“juicing”) sunt extreme de puternic vindecătoare, inclusive pentru boli cronice – şi există numeroase poveşti şi filme documentare despre astfel de vindecări.
Metodele de curăţire a tubului digestiv precum simpla clismă (pentru ultima porţiune a colonului şi pentru rect) sau Shank-Prakshalana (o procedură din Hatha Yoga, pentru spălarea pe dinăuntru a întregului tub digestiv, de la un capăt la altul) – sunt cât se poate de eficiente şi de utile.
Alimentaţia vegetariană, prin aportul de fibre vegetale, menţine un tranzit intestinal normal şi previne depunerile de reziduuri şi materii fecale pe pereţii colonului. Există diverse plante cu efect benefic, vindecător pentru tubul digestiv – şi aici sfatul unui medic cu experienţă în acest domeniu este extrem de util. Păpădia e una din plantele medicinale valoroase de primăvară.
Sistemul Nervos & Psihic: Poluarea la acest nivel e multiplă, în mediile artificiale din oraşe – la nivel de informaţie (ştiri de senzaţie, crime, violuri, dezastre, nenorociri, cu care e bombardat constant telespectatorul sau radioascultătorul), la nivel de muzică şi zgomot, la nivel de stres resimţit din diverse motive şi constrângeri sociale.
Şi atunci, selectarea informaţiei cu care intrăm în contact e esenţială, şi aceasta se poate transforma din agent agresor/stresor în agent terapeutic pentru creier şi sistemul nervos. Nu avem nevoie de medicamente chimice toxice şi cu efecte secundare înfricoşătoare. Sunt cât se poate de vindecătoare informaţiile armonioase, curate, muzica armonioasă, metodele de deconectare, relaxare şi contracarare a stresului şi readucerea armoniei în minte şi suflet (rugăciune, meditaţie, tehnici de relaxare, exercitii de genul Tai Chi Chuan şi Chi Kung, Yoga, etc.).
Detox-ul Emoţional e şi el foarte important – repararea sau abandonarea relaţiilor care încarcă şi epuizează emoţional şi mental, de vampirism emoţional/energetic, fie ele de cuplu sau între prieteni, fie sociale, fie din cadrul meseriei pe care o are fiecare. Emoţiile negative ne afectează şi sănătatea fizică, de aceea nu merită să le întreţinem, ci trebuie să cultivăm stările sufleteşti cât mai pozitive, armonioase.
“Friends List Detox”: Din când în când ar trebui făcut curat şi în listele de prieteni de pe reţelele de socializare (facebook, twitter, instagram, etc.) – unde pot exista abuzuri sau relaţii dizarmonioase, complet inutile, care ne afectează şi viaţa reală, chiar dacă adesea nu ne dăm seama.
Sistem Muscular şi ţesut conjunctiv, Sistem Limfatic: “Sitting is the new smoking” spun studii recente, care arată la câte riscuri sunt supuşi (în timp) cei care stau pe scaun mai multe ore pe zi. Mişcarea fizică este extrem de importantă la acest nivel – ea drenează toxinele din aceste ţesuturi şi pune în mişcare circulaţia limfei, în special dacă e făcută cu efort maxim (cardio). Masajul este de asemenea cât se poate de important şi de util – limfodrenajul, masajul terapeutic, cel de relaxare, etc.
Piele: Pielea este cel mai mare organ al nostru – şi are un rol fundamental în eliminarea toxinelor. De fapt, erupţiile la acest nivel sunt în general ceva ce ficatul încearcă să elimine – şi ar trebui facilitată această eliminare, nu suprimată prin unguente cu cortizon sau alte metode. Sauna deschide porii şi curăţă la acest nivel. Periajul uscat(“dry brushing”) stimulează circulaţia la nivelul pielii şi ajută la menţinerea ei într-o stare bună. Masajul (inclusiv cu uleiuri din plante cu diverse efecte terapeutice) are un efect foarte benefic pentru piele şi ţesuturile de sub tegumente.
Există numeroase SuperAlimente care au un rol important şi în procesele de detoxifiere – algele (Spirulina, Chlorella, etc.) fiind o categorie aparte de alimente cu efect extrem de benefic la multiple niveluri în organism, atât în eliminarea metalelor grele şi a compuşilor radioactivi, cât şi în tratamentul celulitei.
Există Efecte Secundare?
Deoarece Detox-ul implică mobilizarea substanţelor toxice din organe şi ţesuturi pentru a putea fi eliminate, dacă organismul e încărcat cu toxine persoana care urmează un astfel de program poate să nu se simtă tocmai plăcut în perioada aceasta. Pot apărea dureri de cap, ameţeli, senzaţii de greaţă, stare de slăbiciune, erupţii pe piele, respiraţie urât mirositoare, etc. De aceea, recomand ca atunci când doreşti să urmezi un astfel de program să ceri sfatul unui medic care are cunoştinţe şi experienţă în acest domeniu.
Există contraindicaţii?
În anumite situaţii detoxifierea ar trebui evitată – eventual amânată pentru atunci când corpul va putea fi pregătit pentru aceasta. De pildă în sarcină sau atunci când tânăra mamă alăptează. Atunci când suntem în convalescenţă după o boală gravă organismul trebuie să-şi refacă resursele, şi atunci o alimentaţie consistentă şi sănătoasă e de preferat unui program de detoxifiere. Atunci când există îndoieli cu privire la starea de sănătate ar trebui întotdeauna consultat un medic cu experienţă.
Sfaturi generale de urmat
- Evită toxinele în produsele pe care le foloseşti (de corp, de casă sau birou);
- Consumă hrană sănătoasă, pe cât posibil din surse organice, bio;
- Bea apă curată, 2 litri/zi; evită băuturile din comerţ;
- Periodic fă cure de detox (post cu apă, cure cu sucuri, ceaiuri de detox, suplimente). Dă odihnă organelor digestive!
- Evită fumatul;
- Consumă alcool cu moderaţie, rar, ocazional;
- Nu fii dependent de medicamente, evită drogurile;
- Dormi suficient;
- Evită şi manage-uieşte stresul.
Text:
Dr. Adrian Petre – Medicină Holistică (Acupunctură & Medicină Chineză, Api-Fitoterapie, Consiliere Nutriţie, Iridologie, Laser-terapie) – Clinica Traun-Med, Timişoara
Fondator & Director al “Universal Healing Arts” – World Academy of Holistic Arts & Sciences
www.universalhealingarts.org
Contact: 0745.601.116
dr.adrianpetre@gmail.com