Medicina nu înseamnă medicamente.
Farmacologia e domeniul medicamentelor – Farmacologia e cea care se ocupă cu studiul substanţelor chimice care în mod normal sunt otrăvitoare (pharmakon = otravă), şi pot fi folosite uneori în scop terapeutic.
Medicina este Arta şi Ştiinţa care vindecă. Şi ea nu e redusă doar la Farmacologie. Nu e doar “ştiinţa medicamentelor chimice şi a chirurgiei”.
Nu confunda aceşti 2 termeni – Medicina şi Farmacologia. Nu limita Medicina doar la atât – ar fi un mare păcat.
E pueril să gândeşti astfel – să crezi că orice poate fi tratat doar cu o pastilă chimică (sau cu bisturiul), şi nimic altceva nu are valoare terapeutică.
Pentru pacienţi, acceptul acestei asocieri e poate din cauza comodităţii de a nu îşi asuma răspunderea pentru propria sănătate, de a da vina pe altcineva (microbii, zestrea genetică, etc.), şi a căuta cel mai comod mod de a se trata, fără să facă schimbări prea mari în alimentaţie sau în modul de viaţă.
Pentru medici, e un mod de gândire împrumutat din Alchimia străveche, unde se căuta elixirul nemuririi, transmutarea substanţei de rând în ceva preţios. Însă nu a fost împrumutat la modul înţelept.
Mercurul (sau cinabrul) a fost o substanţă importantă în Taoism, la modul metaforic – era un simbol pentru preţioasa energie vitală, înmagazinată în locuri importante în organism. Din nefericire, medicina alopată la începuturile ei a făcut abuz de mercur la modul concret… atunci când administrarea de mercur şi lăsarea de sânge (exsanguinarea) au fost practicile principale în medicina “modernă” nou-născută, prin 1800. Astăzi se ştie bine că mercurul e neurotoxic, şi cu toate acestea încă se mai duc lupte crâncene să fie administrat şi să treacă neobservat, de pildă în vaccinuri, ca şi conservant (oare?!) – în ciuda dovezilor clare care îl incriminează, a lipsei dovezilor privind siguranţa lui (premiul de 100.000$ oferit de DeNiro şi R.F. Kennedy încă îşi aşteaptă câştigătorul), şi a sutelor de mii de copii nenorociţi pe viaţă sau ucişi de el, plus a sutelor de mii de dolari oferiţi ca despăgubire familiilor îndurerate.
Însă, dincolo de mercur, şi în ziua de azi încă se mai cauta “pastila magică care să vindece orice boală“.
Fără să se mai vorbească măcar de influenţa pe care celelalte aspecte ale vieţii o au asupra Sănătăţii – hrana pe care o consumăm, apa pe care o bem, aerul pe care îl respirăm, gândurile, emoţiile, modul nostru de viaţă. Şi tot mai puţin despre alte Arte de Vindecare, precum cele din Medicina Orientală, care de mii de ani au rămas la fel de eficiente şi foarte adesea mult superioare celor “moderne”.
Sa nu uitam faptul că Farmacologia de astăzi s-a dezvoltat din cunoştinţele străvechi de Farmaco-Botanică – aproape toate medicamentele pe care le ştim sunt derivate dintr-un remediu fitoterapic, dintr-o plantă. Cu toate acestea, pare că azi prea mulţi medici au dezvoltat probleme de memorie – altfel cum pot să spună: “plantele n-au nici un efect”?
Aspirina (acidul acetil-salicilic) e facută din Salix alba – Salcie.
Papaverina şi Morfina sunt făcute din capsula şi fructul de Mac (Papaver).
Penicilina a fost făcută din mucegaiurile Penicillum.
Digitala (un medicament important tonicardiac)- e făcută din Digitalis purpurea (degeţel).
Şi exemplele pot să continue… căci toate substanţele chimice posibile au fost deja descoperite în mediul înconjurător… şi “nu e nimic nou sub soare”, de fapt. În ciuda sumelor uriaşe alocate cercetărilor în farmacologie, remediile existau deja, de mii de ani.
Însă Medicina înseamnă mult mai mult decât atât.
Şi dacă astăzi majoritatea (oameni de rând, studenţi la medicină, medici, bolnavi) au ajuns să gândească astfel, să asocieze Medicina doar cu medicamentele chimice (şi chirurgia), şi să nu aibă informaţii despre vastitatea celorlalte laturi ale Medicinei – într-un timp în care avem o suprasaturare cu farmacii pe metru pătrat şi cu reclame pe minut la medicamente chimice – ar trebui să ne punem întrebarea firească:
Cine a avut interesul – şi puterea financiară – să devieze şi să limiteze gândirea majorităţii populaţiei astfel încât să le aducă profit doar companiilor lor, ascunzând sub preş toată mizeria inerentă unei astfel de limitări (efectele secundare ale medicamentelor administrate corect cauzează cel puţin 100.000 de decese pe an doar în SUA)?
Şi de ce, cu toată această explozie (ca … după ploaie) de farmacii şi reclame la medicamente, avem tot mai mulţi oameni bolnavi? În loc să avem spitalele goale, transformate în locuri de joacă pentru copii sau centre de înălţare a spiritului uman prin cultură, artă, filosofie, mistică? sau centre de cultivare a Sănătăţii, nu a bolii?…
Iar concluzia e cât se poate de simplă – ceva de genul: “Pălărie-ntr-un picior – ghici ciupercă ce-i?”
Cineva a spus, acum 2 milenii – şi cuvintele Sale rămân în eternitate:
“Veţi cunoaşte Adevărul, şi Adevărul vă va face liberi.” De suferinţă.
***
P.S.
Până şi unii microbi au devenit rezistenţi la medicamentele de sinteză, s-au adaptat şi au evoluat dincolo de ele – specia umană încă nu s-a trezit cu totul…
De asta antibioticele (anti-bios = împotriva vieţii) au ajuns să piardă războiul – pentru că Viaţa întotdeauna învinge.
Poate că e timpul ca şi Medicina să facă o schimbare majoră de paradigmă: să se concentreze pe Viaţă – nu pe boală şi pe moarte (aşa cum se începe studiul omului în facultatea de medicină, de la un cadavru, nu de la o fiinţă vie, cum îl studiază artiştii).
Să respecte Viaţa, să o susţină, să o ocrotească – şi poate astfel va înţelege mai mult din Tainele Ei.
Dr. Adrian Petre, MD, DMD, LAc – fondator & director Universal Healing Arts
***